• info@akalpsut.com
  • 0 (542) 356 34 46
about
blog
  • blog

    04

  • icon

    15

  • icon

    12

Peynir Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Peynir, süt proteini kazeinin peynir mayası ve peynir kültürü ile pıhtılaştırılması, ve bu pıhtıdan peynir suyunun ayrılmasıyla elde edilen fermente bir süt ürünüdür. Yapımı ve üretime geçimi milattan önce tam 5000'li yıllara ait olan peynir, Türk mutfağının vazgeçilmezidir. Salatalarda, makarnalarda ve özellikle de kahvaltılarda tükettiğimiz peyniri satın alırken dikkat etmediğinizde ciddi sağlık sorunlarıyla karşılaşabilirsiniz. Uzmanlar, peynir alırken tadına ve görüntüsüne dikkat edildiği kadar kalitesine, besin değerine ve üretim koşullarına da mutlaka özenle kontrol edilmesi konusunda uyarılarda bulunuyor. Hal böyle iken sizler için piyasadaki peynirlerin iyisi nasıl anlaşılır ve peynir alırken dikkat edilmesi gereken hususlar nelerdir mercek altına aldık.

Biraz ekmek, belki simit, bir sıcak demli çay, zeytin, domates. Ve tabii ki peynir... Peyniri, ekmeğe sarıp, simitin içine koyup yiyince daha anlamı değil midir o gün? Hayatı, yaşadığımızı anı güzelleştirmek işte böylesine basit.

Peynir yaşayan bir olgudur. Kullanılan sütün kaynağından, hijyen şartlarına, fermantasyon sırasındaki işlemlerden, olgunlaştırma ve bekletilme sürecine kadar değişen pek çok neden kalitesini etkiler. Bu etkilerin sonuçları sadece damak tadına güvenilerek tespit edilemez. Örneğin, deliği makbul bir peynirin, olması gerekenden fazla ve düzensiz gözeneğe sahip olması peynirin tadında önemli bir değişiklik yaratmaz. Ya da beyaz peynirin, süt kalitesi, üretim koşulları iyi, maya oranı idealken, kalıplamasında yapılacak hata, tadından önce yapısına yansıdığında yanıltıcı olabilir.

Peynir Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • İçerisinde kullanılan maddeler
  • Son kullanma tarihi
  • Ambalajı ve peynirin fiziksel görünümü
  • Gözeneksiz veya küçük gözenekli olması
  • Peynirinizi açıkta değil ambalajlı alın
  • Aldığınız yerin saklama koşulları
  • Yağ oranına dikkat edin
  • Peynirinizi açıkta değil ambalajlı alın
blog-single

Bulunduğu Ortamın Saklama Koşulları

Peynir, temiz ve soğuk ortamlardan temin edilmelidir. Sirkülasyonu yüksek, ürününü tanıyan, kaynağını bilen satış noktalarından, sıklıkla ve tüketilecek kadar satın alınmalıdır. Aldığınız yerin soğuk ortamda saklanmasına dikkat edilmelidir. Soğuk zinciri bozulan peynirler aldığınızda dahi olmasa sonradan sağlığınız etkileyecek bozulmalara sebep olabilir.

02 Comment

  • Robot Linsamu

    October 5, 2018 at 12:41 pm
    Reply

    The inner sanctuary, I throw myself down among the tall grass bye the trckli stream and, as I lie close to the earth

    • Willam Smith

      October 5, 2018 at 12:41 pm
      Reply

      A wonderful serenity has taken possession of my entire soul, like these sweet mornings spring which I enjoy with my whole heart

  • Linsamu Faith

    October 5, 2018 at 12:41 pm
    Reply

    The inner sanctuary, I throw myself down among the tall grass bye the trckli stream and, as I lie close to the earth

Leave a Comment